The world's mostpowerful website builder.

Huidveroudering » Ouderdomsvlekken - Lentigo Senilis

Ouderdomsvlekken zijn een goedaardige pigmentafwijking van de huid. Naast lentigo senilis worden zo ook wel levervlekken of zonnevlekken genoemd. Het zijn kleine donkergekleurde plekjes (hyperpigmentatie). Meestal komen ze voor in het gezicht, de handen en andere huidzones die veel aan de zon worden blootgesteld in de loop der jaren. De overproductie van melanine, een natuurlijk pigment in de huid, zorgt voor deze hyperpigmentatievlekken en een ongelijkmatige teint. 

 

Hoe voorkomen?

De ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door een verhoogde activiteit van melanocyten. Dit zijn de melanine producerende cellen die zich in de onderste laag van de opperhuid bevinden. Melanine absorbeert de UV-straling van de zon om de huid te beschermen. Als men de blootstelling aan de zon beperkt, dan resulteert dit in gelijkmatige bruining, is de blootstelling echter te lang en/of te intens dan neemt de activiteit van de melanocyten toe en wordt er te veel melanine geproduceerd. Het is inmiddels wel duidelijk: een goede zonnebescherming is noodzakelijk! Smeer jezelf altijd in! Het herhaaldelijk insmeren met factor 50 zorgt ervoor dat u beschermd door het leven gaat.

 

Behandeling
Heeft u last van ouderdomsvlekken? Door gebruik te maken van een IPL-laser zijn we in staat om pigmentvlekken te verminderen en te verwijderen. Deze lichtflitstherapie kan op heel het lichaam worden toegepast, net zolang er voldoende contrast is tussen de vlek en de normale huidkleur. De laser geeft een speciale lichtimpuls af die de bruine kleur van de pigmentvlek in de huid absorbeert. Het licht verhit het pigment zo sterk dat de vlek zal afbreken. De omringende huid en de huid onder het pigment blijven wel intact, enkel de vlek zelf wordt behandeld.


Nazorg

 • Probeer 4 weken voor en na de behandeling de zon of zonnebank te vermijden. Moet u toch in de zon? Gebruik dan een sunblock met factor 50.
 • Hydrateer uw huid
LUMENIS M22 IPL

IPL (Intense Pulsed Light) technologie maakt de behandeling van pigmentatie en vasculaire onvolkomenheden mogelijk, terwijl het meteen ook de algehele uitstraling van de huid verbetert. De IPL lichtflitsbehandeling is het antwoord op volgende problemen:

 • Pigmentvlekken
 • Melasma
 • Couperose
 • Rosacea
 • ...
PRIJS PIGMENTBEHANDELINGEN PER SESSIE
Enkele vlekjes € 75,00
Kleine oppervlakte € 100,00
Middelgrote oppervlakte € 125,00 - 150,00
Grote oppervlakte € 150,00 - 175,00
Beide handen € 150,00
Decolleté € 200,00


FAQ

Vooraf zullen wij u uitvoerig informeren over de mogelijkheden, het verloop en het verwachte effect van de IPL behandeling. Consulteer uw schooneheidsspecialist of arts voor uw persoonlijke huidanalyse.

Om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken zal de arts koude gel aanbrengen op het te behandelen gebied. Afhankelijk van de specifiek vereiste zorg, kan men verwachten dat een sessie 15 à 30 minuten zal duren. De patiënt kan een warm gevoel ervaren tijdens de behandeling, maar deze wordt doorgaans niet als oncomfortabel bevonden.

IPL technologie wordt toegepast om diverse pigment- en vasculaire letsels te behandelen en de aanmaak van collageen en elastische vezels te activeren. Sommige huidproblemen, zoals ondiepe pigmentatie, ouderdoms- en zonnevlekken, … kunnen doorgaans effectief behandeld worden in slechts 1 à 2 behandelingen.

Gemiddeld zijn 2 à 6 sessies met intervallen van 2 à 4 weken nodig om optimale resultaten te bereiken voor de meeste huidproblemen. De arts zal de patiënt adviseren uit direct zonlicht te blijven tot enkele dagen na de behandeling.

Pigmentvlekken zijn ophopingen van melanine (pigment) in de opperhuid. Deze vlekken zijn vaak bruin tot zwart en komen meestal voor in het gelaat en op de handen, omdat deze gebieden makkelijk in de zon komen. Pigmentvlekken kunnen al aanwezig zijn bij de geboorte, maar ook later in het leven ontstaan, als het gevolg van huidveroudering en hormonale veranderingen.

Oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken in de opperhuid kunnen zijn:

 • Toename van het aantal pigmentcellen
 • Verhoogde productie van melanine
 • Toename van melanine in de huidcellen
 • Door abnormale pigmentcellen

Pigment of melanine is een lichaamseigen kleurstof, die aangemaakt wordt door de pigmentcellen in de opperhuid. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van onze huid, haar en bv de iris van de ogen. Onze pigmentcellen hebben een beschermende functie, voornamelijk tegen UV schade van de zon.

Niet alle vlekken zijn hetzelfde. Enkele veelvoorkomende pigmentletsels zijn:

 • Zonnevlekken en ouderdomsvlekken
 • Melasma of zwangerschapsmasker
 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie
 • Sproeten
 • Café-au-lait
 • Moedervlekken

Consulteer uw dermatoloog of esthetisch arts voor persoonlijk advies rond uw huid.

Heeft u vragen of wenst u informatie? Contacteer ons vrijblijvend!

Maak een afspraak

Door gebruik te maken van een Cool Tip wordt de huid van de patiënt reeds gekoeld tijdens de behandeling, waardoor alles steeds zo comfortabel mogelijk verloopt.

Sabrina G. Fabi, M.D.