The world's mostpowerful website builder.

Huidveroudering » Zonschade - UV-schade

De zon is heel belangrijk in ons bestaan. Het licht en de warmte van de zon zorgt niet alleen voor de aanmaak van vitamine D, maar heeft ook een belangrijke invloed op ons welzijn en humeur. Omdat UV-straling, oftewel ultraviolette straling, vrij intens is, heeft ons huid een beschermingsmechanisme hiervoor. Helaas kan onze huid niet alle straling tegenhouden. Dat zorgt ervoor dat er zonschade of UV-schade ontstaat. Dit zorgt ervoor dat het huidverouderingsproces versnelt wordt. Naast het ontstaan van een vlekkerige huid tast de zonnestralling ook de elastinevezels aan die voor de soepelheid en veerkracht van de huid zorgen.  Ook ouderdomvlekken ontstaan door te veel blootstelling aan de zon. Door te veel zon ontstaat er een toename aan pigmentcellen die voor vlekken zorgt. Daarnaast is zonlicht één van de belangrijkste factoren van couperose en rosacea. De UV-straling verzwakt het vaatnetwerk waardoor de wanden van de bloedvaatjes verwijden, die zich vervolgens sneller met bloed vullen. Ook zonnehals (poikyloderma van Civatte) en zwangerschapsmasker (melasma) ontstaat door zonnestraling. 

 

Hoe voorkomen?

Het is inmiddels wel duidelijk: een goede zonnebescherming is noodzakelijk! Smeer jezelf altijd in! Het herhaaldelijk insmeren met factor 50 zorgt ervoor dat u beschermd door het leven gaat.

 

Behandeling
Is de UV-schade reeds ontstaan? Door gebruik te maken van een IPL-laser zijn we in staat om pigmentvlekken en roodheden te verminderen en te verwijderen. Deze lichtflitstherapie kan op heel het lichaam worden toegepast, net zolang er voldoende contrast is tussen de vlek en de normale huidkleur. De laser geeft een speciale lichtimpuls af die de roodbruine kleur van de pigmentvlek in de huid absorbeert. Het licht verhit het pigment zo sterk dat de vlek zal afbreken. De omringende huid en de huid onder het pigment blijven wel intact, enkel de vlek zelf wordt behandeld.


Nazorg

 • Probeer 4 weken voor en na de behandeling de zon of zonnebank te vermijden. Moet u toch in de zon? Gebruik dan een sunblock met factor 50.
 • Hydrateer uw huid
LUMENIS M22 IPL

IPL (Intense Pulsed Light) technologie maakt de behandeling van pigmentatie en vasculaire onvolkomenheden mogelijk, terwijl het meteen ook de algehele uitstraling van de huid verbetert. De IPL lichtflitsbehandeling is het antwoord op volgende problemen:

 • Pigmentvlekken
 • Melasma
 • Couperose
 • Rosacea
 • ...
PRIJS PIGMENTBEHANDELINGEN PER SESSIE
Enkele vlekjes € 75,00
Kleine oppervlakte € 100,00
Middelgrote oppervlakte € 125,00 - 150,00
Grote oppervlakte € 150,00 - 175,00
Beide handen € 150,00
Decolleté € 200,00


FAQ

Vooraf zullen wij u uitvoerig informeren over de mogelijkheden, het verloop en het verwachte effect van de IPL behandeling. Consulteer uw schooneheidsspecialist of arts voor uw persoonlijke huidanalyse.

Om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken zal de arts koude gel aanbrengen op het te behandelen gebied. Afhankelijk van de specifiek vereiste zorg, kan men verwachten dat een sessie 15 à 30 minuten zal duren. De patiënt kan een warm gevoel ervaren tijdens de behandeling, maar deze wordt doorgaans niet als oncomfortabel bevonden.

IPL technologie wordt toegepast om diverse pigment- en vasculaire letsels te behandelen en de aanmaak van collageen en elastische vezels te activeren. Sommige huidproblemen, zoals ondiepe pigmentatie, ouderdoms- en zonnevlekken, … kunnen doorgaans effectief behandeld worden in slechts 1 à 2 behandelingen.

Gemiddeld zijn 2 à 6 sessies met intervallen van 2 à 4 weken nodig om optimale resultaten te bereiken voor de meeste huidproblemen. De arts zal de patiënt adviseren uit direct zonlicht te blijven tot enkele dagen na de behandeling.

Pigmentvlekken zijn ophopingen van melanine (pigment) in de opperhuid. Deze vlekken zijn vaak bruin tot zwart en komen meestal voor in het gelaat en op de handen, omdat deze gebieden makkelijk in de zon komen. Pigmentvlekken kunnen al aanwezig zijn bij de geboorte, maar ook later in het leven ontstaan, als het gevolg van huidveroudering en hormonale veranderingen.

Oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken in de opperhuid kunnen zijn:

 • Toename van het aantal pigmentcellen
 • Verhoogde productie van melanine
 • Toename van melanine in de huidcellen
 • Door abnormale pigmentcellen

Pigment of melanine is een lichaamseigen kleurstof, die aangemaakt wordt door de pigmentcellen in de opperhuid. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van onze huid, haar en bv de iris van de ogen. Onze pigmentcellen hebben een beschermende functie, voornamelijk tegen UV schade van de zon.

Niet alle vlekken zijn hetzelfde. Enkele veelvoorkomende pigmentletsels zijn:

 • Zonnevlekken en ouderdomsvlekken
 • Melasma of zwangerschapsmasker
 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie
 • Sproeten
 • Café-au-lait
 • Moedervlekken

Consulteer uw dermatoloog of esthetisch arts voor persoonlijk advies rond uw huid.

Heeft u vragen of wenst u informatie? Contacteer ons vrijblijvend!

Maak een afspraak

Kleine en grote huidaandoeningen zoals uitslag, zonneschade en algemene problemen met huidtextuur worden zijn nog nooit zo makkelijk te behandelen geweest als met de IPL Laser.

Melanie Palm, M.D.